Burn-out

Wat is een burn-out?

Wat is het nu precies? Burn-out wordt gezien als een uitputtingsreactie van lichaam en geest ten gevolge van werkstress. Mensen met een burn-out omschrijven dit vaak als het leeg raken van de accu, het voortdurend in een te hoge versnelling staan of het zover uitrekken van een elastiek totdat deze knapt.

Oorzaken van een Burn-Out

Werkstress ontstaat wanneer er geen goede afstemming is tussen de capaciteiten en/of behoeften van de professional enerzijds en de aard van het werk en/of het team anderzijds. Deze minder goede afstemming kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Persoonlijke eigenschappen; zoals de lat hoog leggen voor zichzelf en anderen, geen ‘nee’ kunnen zeggen, minder goede planningsvaardigheden of moeite met de balans tussen werk en privé.

Inhoud van het werk; onduidelijke taken, geen helder afgebakende verantwoordelijkheden of het voelen van een voortdurende druk om te presteren.

Eigenschappen van het team waarin/waarmee gewerkt wordt; zoals een team met regelmatig conflicten, nare sfeer, niet goed doorspreken van afspraken, meerdere functies hebben met strijdige belangen, of het gevoel te hebben te weinig waardering te krijgen.

Kenmerken van de organisatie; deze sluit bijvoorbeeld minder goed aan bij je vaardigheden/karakter. Werkzaam zijn bij een innovatieve organisatie, terwijl je behoefte hebt aan stabiliteit.

Het zijn vaak de doorzetters, de harde werkers, die uiteindelijk vastlopen en burn-out raken. Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. In een vroeg stadium zijn er vaak al signalen. Je kan bijvoorbeeld zowel voor als na zijn werk buitensporig moe zijn, je hebt geen zin meer om te gaan werken, je wordt vergeetachtig, prikkelbaar en kan je slecht concentreren. Vaak heeft je partner al opmerking gemaakt.…

Tijd om een coach te zoeken!

    Sympthomen van een Burn-Out

    De meest voorkomende klachten bij een burn-out zijn lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden, concentratie- en geheugenklachten, gevoelens van incompetentie en kwaadheid, gevoel van falen, slaapproblemen, piekeren, gespannen zijn en nergens meer toe kunnen komen.

    Daarnaast zijn er ook pijnklachten zoals hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn. Professionals met een burn-out wachten vaak pas tot dit moment met het vragen om hulp, vaak is er een gevoel van schaamte en falen.

    Coaching van Burn-Out

    Burn-out blijkt goed te coachen met cognitief gedragstherapeutische interventies. Daarnaast zal ik gebruik maken van technieken afkomstig uit de positieve psychologie.

    De interventies bestaat doorgaans uit verschillende fasen. In de eerste fase van de coaching is klachtenreductie het doel. De conditie verbeteren en zorgen voor afname van lichamelijke klachten. De andere twee fasen bestaan uit het aanleren van vaardigheden en het onderzoeken van disfunctionele gedachten die de symptomen in stand houden en jouw geluk in de weg staan.

    Ik leer je nieuwe vaardigheden aan, te denken valt aan het eerder begrenzen van jezelf, het beter oppikken van signalen, hoger bewustzijn en positievere kijk op jezelf en anderen.

    Je zelfvertrouwen zal nemen toenemen en je klachten zullen verdwijnen.

    Kortom, minder stress en meer geluk!

    Kom in contact!