Oplossingsgericht leidinggeven
Waarom oplossingsgericht leidinggeven?
‘Waarom zou er iemand door u geleid willen worden?’ is de vraag die twee professoren aan de London Business School al jaren stellen aan volle zalen managers en leidinggevenden. Absolute stilte volgt. ‘Oplossingsgericht leidinggeven’ wil op deze vraag een antwoord geven.
Het oplossingsgerichte model komt uitstekend tegemoet aan de eisen die aan leiderschap in de 21e eeuw worden gesteld. Van een directeur/bestuurder wordt verwacht dat hij zich niet meer gedraagt als een ouderwetse ‘baas’, maar als een moderne duizendpoot, die uit de voeten kan met de uitdagingen waarmee de soms paradoxale eisen hem confronteren. Hij moet zowel de ‘leider’ zijn die doelen stelt en resultaten meet, als de ‘dienaar’ die faciliteert en medewerkers uitnodigt te excelleren. En hij moet alle posities tussen deze twee extremen kunnen innemen.
Wat kan je verwachten?
Bij oplossingsgericht leidinggeven word je gevraagd om je enigszins in te houden en te ‘leiden vanuit een stap naar achteren’, waarbij je als het ware je teamleden op een andere manier leert denken en handelen door het stellen van oplossingsgerichte vragen.
Op die manier maak je het hen mogelijk om met hun kennis en kunde bij te dragen aan de ontwikkeling van oplossingen voor je organisatie. In ruil daarvoor zal je merken dat je medewerkers meer werkgeluk ervaren en zich verantwoordelijker voelen voor hun eigen inbreng in de organisatie.
Is dat niet precies wat elke leider wil?